woensdag 17 oktober 2012

Dinsdag 16 oktober (Elkins - Staunton)

Vandaag pakken we onze koffers weer in om verder te reizen naar Virginia, de laatste staat die we tijdens deze vakantie bezoeken.

Na een redelijk ontbijt en een kop koffie rijden we om half 10 weg.

Een uurtje later verlaten we West Virginia en rijden we Virginia binnen.

Deze 2 staten waren vroeger één staat. De reden dat zij ieder een aparte staat werden, is gelegen in het feit dat West Virginia niets te maken wilde hebben met de slavernij terwijl men daar in Virginia geen probleem van maakte; maar dit terzijde.

Het landschap verandert; we zien nog steeds heel veel bos maar het wordt heuvelachtig want we komen in de Blue Ridge Mountains, onderdeel van de Appalachian Mountains. De heuvels worden hoger en hoger, volgens ons kunnen we ze rustig bergen noemen. En dat zullen we weten óók want we gaan bergie op en bergie af. De ene haarspeldbocht na de andere en net als je denkt dat je beneden bent, gaat het weer omhoog. Op deze manier “bedwingen” we 6 bergketens en het schiet op zo’n manier niet echt op. Maar prachtig is het wél.

De zon schijnt uitbundig op de bossen die al echte herfstkleuren vertonen.

Het is niet zo fel als in New England maar de uitzichten zijn geweldig.

Uiteindelijk, wat later dan gedacht, komen we in Staunton, ons doel voor vandaag. We gaan hier het Frontier Culture Museum bezoeken. Een soort openlucht museum. Het museum laat zien waar de meeste pioniers die naar Amerika verhuisden, vandaan kwamen (West Afrika (slaven), Engeland, Noord-Ierland en Duitsland) en hoe deze mensen zich ontwikkelden gedurende vanaf 1600 t/m 1850.

De eerste 5 “woningen” die we bezoeken, hebben gemeen dat ze afkomstig zijn uit de Oude Wereld. Ieder huis stond oorspronkelijk inde streek, van waaruit de pioniers afkomstig zijn. Ze zijn daar steen voor steen afgebroken en hier weer opgenbouwd.

We beginnen bij een nagebouwde nederzetting uit West Afrika (Nigeria). Hier leefde één familie in verschillende lemen hutten. Mensen werden uit deze nederzettingen gehaald en verscheept naar Amerika om daar als slaaf te dienen.

De tweede woning die we bezoeken, is een Engelse Farm uit 1700. Deze boerderij laat het leven en werken zien van de Engelse pioniers uit die tijd. De “bewoonster” hier laat ons het huis zien en legt uit hoe zij hier leeft. We mogen overal kijken en aankomen en zij geeft antwoord op al onze vragen. Het valt op dat ze ontzettend veel weet over het huis en de gebruiken in die tijd.

Het derde huis is een Ierse smederij uit 1700. Hier is de smid aanwezig die bezig is om inkepingen te slaan in een ijzeren staaf. Hij laat ons zien hoe en waarmee hij werkt. Een eindje verderop staat een Ierse farm uit 1700, waar de bewoonster vlas aan het spinnen is bij een brandend haardvuur.

Als laatste komen we bij een Duitse boerderij uit 1700, die gemaakt is van houten balken en leem (denk aan de vakwerkhuizen die je nu nog vaak in Duitsland ziet) Ook hier weet de bewoonster heel veel van de periode waarin zij leeft.

En ook hier kunnen we overal kijken en aankomen.

Via een wandelpad komen we daarna bij het Amerika uit de pioniers periode.

We beginnen bij een Indianen nederzetting waar de “bewoners” een nieuwe hut aan het bouwen zijn. De hut is gemaakt van riet, bij elkaar gebonden door yuccadraad. Het dak is gemaakt van eikenbast. Dat zij deze materialen gebruikten, komt omdat die in deze streek het meest voorhanden waren.

Het volgende gebouwtje is een Amerikaanse farm (pioneers cabin) uit 1740 van één van de eerste pioniers. Het stelt helemaal niks voor maar de bewoner legt uit dat dit gebouwd is voor de eerste paar jaar. Als hij geld heeft verdiend, bouwt hij een groter huis.

De Amerikaanse farm uit 1820 is duidelijk een stuk groter en comfortabeler.

In en buiten het huis zijn al duidelijk de kenmerken zichtbaar van de verschillende bevolkingsgroepen uit de “Oude Wereld” zichtbaar. Een Duitse indeling, de veranda uit West Afrika en de grote open haard uit Engeland.

Bij de Amerikaanse farm uit 1850 zie je dat de verschillen uit de bevolkingsgroepen zijn weggevallen en dat er een Amerikaanse manier van leven is ontstaan.

Al met al is dit een prachtig museum waar we erg veel informatie hebben gekregen van de bewoners van de verschillende huizen die werkelijk alles weten.

Samen met het prachtige, zonnige weer zorgt dit ervoor dat we een geweldige middag hebben gehad.

Na een bezoekje aan de museumshop zoeken we de auto op en rijden we naar ons hotel. Morgen gaan we Shenandoah National Park bezoeken.
 
 
Amerikaanse farm uit 1850
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten