woensdag 26 september 2012

Dinsdag 25 september (Southwest Harbor)

Alweer heeft Jan buiten de tafel gedekt. Normaal gesproken is hij degene die al snel binnen wil eten maar vandaag eten we dus weer buiten op de porch.

De zon schijnt weer maar het waait wel behoorlijk vandaag. Toch is de temperatuur nog steeds heel aangenaam, zo’n 21 graden.

We hebben gisterenavond overlegd wat we vandaag gaan doen omdat we in onze voorbereiding voor vandaag eigenlijk geen plan hadden gemaakt.

We rijden weer naar de ingang van het park en omdat we een parkpas hebben voor 7 dagen, kunnen we zó verder rijden.

We bezoeken eerst het Nature Center, waar een kleine tentoonstelling is over de flora en de fauna van het park. Jan had (zoals gewoonlijk) weer een heel gesprek met een parkrancher over weet ik het wat en ik ben maar verder gaan rondkijken.

Na een sanitaire stop (de wc’s zijn hier overal erg schoon) zijn we doorgelopen naar een klein museum hier in het park, het Van Abbe Museum.

Het museum is gesticht door een New Yorkse filantroop, genaamd (inderdaad) Van Abbe. Deze man besloot op 71 jarige leeftijd, terwijl hij ernstig ziek was, zich te verdiepen in archeologie en dan m.n. de geschiedenis van de prehistorische indianen. Hij verzamelde en catalogiseerde allerlei archeologische vondsten uit deze omgeving. Ook kreeg hij veel voorwerpen aangeboden door de plaatselijke bevolking. Aangezien hij zo’n grote verzameling had, besloot hij in 1926 een klein museum te bouwen. Van baksteen, heel ongebruikelijk in deze omgeving.

Het museum heeft een grote verzameling gebruiksvoorwerpen van de prehistorische indianen tentoongesteld en deze voorzien van een duidelijke uitleg over de wijze waarop men ze maakte.

Wij kregen zowaar een privé rondleiding van een oud leraar die als vrijwilliger van het museum aanwezig was. Hij vertelde in heel begrijpelijk Engels en duidelijk sprekend (een echte leraar dus) allerlei zeer interessante feiten over de geschiedenis van de indianen die in deze buurt leven. Er zijn hier 4 stammen die zich hebben verenigd onder de naam Wabanaki.

Daarna hebben we zelf nog een poos rondgekeken.

Na deze bijzondere ervaring hebben we de auto weer opgezocht en zijn we weer een gedeelte van de Park Loop gaan rijden. Een route uitstippelen is nogal ingewikkeld omdat een groot gedeelte van de Park Loop éénrichtings verkeer is. Als je een afslag mist, moet je een heel eind omrijden (dat weten we uit ervaring).

Via North East Harbor, een klein plaatsje waar we aan de haven hebben gelunched, zijn we verder gegaan naar Sargent Drive, wat de mooiste weg van Acadia zou zijn. Wij hadden verwacht dat de weg grotendeels langs de Somes Sound zou lopen (Somes Sound is de enige fjord in Amerika) maar we hadden beter moeten weten. Een heel klein stukje reden we langs de fjord en de rest was bos en bomen. We hadden er meer van verwacht.

Hierna wisten we eigenlijk niet meer wat we wilden doen zodat we maar naar Seawall zijn gereden waar we al eerder zijn geweest. We vonden het daar geweldig mooi en hebben er weer een poos op de rotsen gezeten, voor de laatste keer genietend van de oceaan.

Terug bij de cottage hebben we een tijdje gepraat met de eigenaresse van de cottages over onze ervaringen deze 3 dagen.

Daarna zijn we, als afsluiting van deze 3 dagen, verse kreeft gaan eten. Dat was een heel aparte ervaring. We reden naar de haven, naar Beal’s Lobster Pier, waar ze verse kreeft en andere schaaldieren verkopen en bereiden.

We kwamen  in een ruimte waar grote bakken met levende kreeften stonden.

Je kunt hier je eigen kreeft uitzoeken maar dat hebben we aan de verkoper overgelaten. Hij haalde er 2 exemplaren uit, gooide ze op de weegschaal (je betaalt naar gewicht) deed ze vervolgens in een netje en legde ze in een krat.

We kregen een bon met een nummer, betaalden aan de kassa en daarna moesten we wachten tot ons nummer afgeroepen werd. Tijdens het wachten wilde ik een foto maken van de bakken met kreeft. Toen de verkoper dat in de gaten had, pakte hij een hele grote kreeft uit de bak, zette hem op de rand zodat ik hem kon fotograferen. Nadat de kreeft netjes geposeerd had, werd hij (of zij) weer in de bak gekieperd.

Na een tijdje wachten, werd ons nummer afgeroepen en kregen we een ieder een kartonnen bak met daarin onze knalrode, kreeft en een bakje gesmolten boter. Verse kreeft eet je n.l. het best met alleen gesmolten boter.

Nu kon het feest beginnen. Gelukkig hadden ze de harde schaal al voor ons gekraakt want dat is een wetenschap op zich. Het eten is eigenlijk één grote knoeiboel want je pulkt het vlees uit de schaal.

Nu zal ik wel veel mensen tegen de haren instrijken, maar wij vonden het niet bijzonder smaken. Het was net kauwgom en  het smaakte zoetig en verder naar niks. We hebben hem opgegeten maar niet echt van harte. Weer een ervaring rijker en een illusie armer. Het zal wel aan ons liggen want iedereen om ons heen is lovend over de kreeft uit Maine. Nou, wij dus niet.

Binnen een uurtje waren we terug in onze cottage waar we maar snel een kop koffie hebben gedronken om de smaak weg te spoelen.

Vandaag was onze 3e en laatste dag hier. Wij hebben genoten van Acadia NP. Het is een prachtig park met een schitterende Atlantische Oceaan. Rotsachtige stranden, mooie branding, diepblauw water, eindeloze vergezichten en mooie bossen. Een ervaring die we niet hadden willen missen.
 
 
Uitzicht Seawall
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten